Wat is glamping?

Glamping. Je komt het woord overal tegen. Zelfs in de laatste Bridget Jones film. Maar wat is glamping nu precies?

Aanbieders van glamping vakanties leggen de betekenis verschillend uit. Een safaritent met een ligbad en panoramisch uitzicht? Een rij vol stacaravans met veranda? Het is tegenwoordig allemaal glamping. Hoog tijd voor een duidelijke definitie.

Glamping: glamorous camping

Het woord glamping is een samenvoeging van de woorden glamorous en camping. Maar daarmee zijn we er nog niet. Want gaat het dan alleen om een luxe kampeeraccommodatie? Of speelt de beleving en de ligging ook een rol?

Laten we beginnen bij de oorsprong

De wortels van glamping liggen in het begin van 1900, bij Europese en Amerikaanse safari’s in Afrika. Vermogende reizigers in die tijd zijn gewend aan comfort en luxe en geven hun levensstijl tijdens het kamperen niet zomaar op. Een combinatie van beleving en luxe is kenmerkend voor deze eerste vorm van glamorous camping.

Glamping is dus helemaal niet zo nieuw?

Ja en nee. In 2009 pakt Nederland het glamperen pas op. Met een doorbraak in 2015. In het Verenigd Koninkrijk is glamping al een aantal jaar eerder ingeburgerd.

Wat maakt glamping nu zo populair?

Glamping past bij de wensen van onze tijd. Vakantiegangers zoeken een unieke ervaring. Het liefst met een exclusief en authentiek karakter. We willen de kampeerbeleving van vroeger, maar met de hedendaagse luxe.

Glamping biedt het allemaal:

  • Gemak: reizen zonder aanhanger met kampeerspullen
  • Luxe: geen primitief gedoe maar luxe sanitair en goede bedden
  • Tijdbesparing: je zet je tas op het opgemaakte bed en bent klaar
  • Ruimte: in je accommodatie en daaromheen 
  • Rust: adem in, adem uit en kijk om je heen
  • Beleving: het ultieme buitengevoel

En de definitie van glamping?

Glamping aanbieders zijn het over één aspect eens: de accommodatie staat volledig klaar bij aankomst. Het verschil in de gebruikte definities zit in de mate van luxe en de unieke beleving. Een Mongoolse nomadentent bijvoorbeeld is wel voorzien van meubels, maar je kookt op open vuur en sprokkelt zelf het hout. Een authentieke beleving, alleen zonder luxe. Toch glamping wat ons betreft.

Bij Glampings zijn we dagelijks bezig met het ontdekken van bijzondere accommodaties. De totale beleving van een accommodatie is voor ons doorslaggevend. Daarom zeggen wij:

Glamping is logeren in een unieke accommodatie die volledig verzorgd klaarstaat bij aankomst, in combinatie met luxe faciliteiten of een bijzondere kampeerbeleving.

Ontdek direct het aanbod.

 
 
Betekenis glamping